Katten bakom porten
 
 
Businesswoman
Jag låter denna bild sammanfatta min eftermiddag, plus att jag har sett ut som ett föl som tar sina första steg i livet xD
 
Dagens EKO - Björklövstvätt
Björkträdet är ett väldigt användbart träd på många olika sätt. Av saven kan man göra sirap, nävern kan användas till diverse hantverk och askan som blir efter förbränning av björkved, den såkallade pottaskan, användes till tillverkning av såpa, glas, krut, färgämnen och läkemedel. Björklöven kan användas till att koka te på, ansiktsskrubb eller som schampo. Förr användes bladen som omslag på sår och vätskande eksem just på grund av dess sammandragande verkan. Björklöven är dessutom sårläkande och klådstillande.
 
För att använda björklöv till schampo är den bästa tiden att plocka och använda löven på, på våren (helst innan midsommar). Halten av saponiner är högst under våren (ca 3%) och börjar avta efter midsommar.
 
För att göra en björklövsdekokt till håret behövs:
 
1 näve färska björklöv
3-4 dl kallt vatten (Kallt vatten drar lättare ur saponinerna ur löven, än vad varmt vatten gör)
 
Lägg björklöven i en glasburk eller en shaker. Häll i vattnet och sätt sedan på locket.
Sen är det bara att skaka och skaka och åter skaka! Det ska bildas ett lödder. Löddret är alltså saponinerna som "skakats" ur björklöven.
Sila sedan bort löven och tvätta sedan håret med "vattnet". Det lättaste är att stå framåtlutad och hälla lite i taget av björkblandningen i håret och massera emellanåt.


Jag har själv inte provat denna metod än, men det ska jag göra när jag ska tvätta håret nästa gång. Jag ser verkligen fram emot att få prova denna metod :)