Nyårsmål

För första gången på flera år så tänkte jag faktiskt sätta upp ”löften” för det nya året. När man var yngre och pratade nyårslöften så var det oftast att man ”hittade på” nyårslöften bara för att ha något löfte. Sen höll man dom aldrig ändå. Sen när jag blev äldre så skippade jag löftena helt just för att jag ändå aldrig höll dom. Och det är väl just det som är "felet" eller "problemet" med löftena. De är svåra att hålla. Kanske just för att det är just löften. Att lova något, speciellt till sig själv, är något som faktiskt är väldigt svårt att hålla. Så jag tänkte göra det annorlunda denna gång och köra på nyårsmål istället. Ett mål känns så mycket mer snällare och kanske rent av lättare att hålla än ett löfte, som är mera strikt och hårt. Jag kan bara prata utifrån mig själv och jag vet då att jag kan bli lite tvärt emot om jag gör upp ett löfte för mig själv. Något jag MÅSTE göra. Då får jag lite panik och prestationsångest att jag skiter i det istället. 

Så, nyårsmål känns betydligt bättre och mera lockande att förstöra uppnå än ett löfte. 

Mina nyårsmål för 2018 är att jag ska

  • Försöka uppnå min målvikt. Jag har varit såå nära detta år, så jag vet att det går. Nu går vi dessutom mot ljusare tider så man kommer inte vara lika trött och slö på dagarna som man är nu. (Alla kilon över min målvikt är bara en guldstjärna i kanten) Jag tror på mig själv när det gäller detta mål och jag har en känsla av att jag kommer att lyckas.  
  • 100 träningspass på ett år. Ida har det som nyårslöfte så jag tänkte haka på där. Och det går som ihop lite med målet om att uppnå målvikten. 
  • Lägga bort mobilen oftare. Där tänkte jag faktiskt kickstarta rejält. Jag kommer att ta en stor paus i alla mina sociala medier, så som Facebook, instagram osv. Jag tänkte att jag skulle ta bort alla sociala appar just för att inte lockas till att gå in och kika. Varför? Jag känner att jag behöver få in nya vanor, nya prioriteringar och få ner stressen i mig. Det är så himla mycket onödig tid som går åt till att sitta och slötitta på mobilen fast man egentligen har en massa annat att göra. Och man tillåter sig själv att inte kunna ha tråkigt. Det är lite som med dagens barn och ungdomar. Ett barn som har tråkigt, har svårt att sitta still osv sätter man en padda i handen så att den ska bli underhållen. Det får inte lära sig att vänta, eller att ha tråkigt. Hur ska det gå för de stackars barnen i framtiden tänker då jag? Och det är som att man själv har tillåtit sig att bli lika med dessa smartphones. Så, vid nyår kommer jag att säga hej då för ett tag på mina sociala medier. Vill man få tag på mig så kan man ringa, sms:a eller maila. Facebook kommer att tillfälligt stängas av! Jag ser verkligen fram emot detta mål och jag hoppas och tror att det kommer att ge något tillbaka. 
  • Ta vara på tiden. Det här målet hör ju lite ihop med det ovanför. 
Detta var mina nyårsmål för 2018. Inte många, men då är dom ganska stora istället. Det är inte mängden mål som räknas, man ska ju faktiskt ha en chans att försöka jobba på dom och uppnå dom också. Då känns det bättre att ha några få stora mål att fokusera på en flera små. 

Hur tänker du kring nyårslöften/nyårsmål? Har du några för 2018 eller kör du mer på att det får bli som det blir?

December månad
December månad börjar sakta lida mot sitt slut. All snö som har kommit denna månad har resulterat i ett fantastiskt vinterlandskap utanför fönstret. Snötunga träd med närmare en meter snö på backen. Den har bjudit på grader nära -30 strecket, stjärnklara norrskensnätter, rosa morgnar och dimmiga berg. Den stora nackdelen med all snö är att det blir svårframkomligt i skogen. Två gånger har jag provat gå med snöskor, men snön är så fluffig och mjuk att man sjunker ner till låren, vilket resulterar i att man tillslut bara står och "trampar vatten". En bredbandad skoter och ett par turskidor hade inte suttit helt fel denna årstid. Jag och Ida hade hoppats på att kunna fara ut med längdskidorna i helgen som var, men jag blev sjuk i förra veckan och har tyvärr legat i soffan torsdag till söndag. Jag känner mig fortfarande lite hängig men det känns att det går åt rätt håll iaf. Jag insåg att jag inte varit sjuk (så pass sjuk att man inte kan jobba) sedan i slutet på maj förra året.  
Jag hoppas att snön ligger kvar på träden tills jag hunnit bli helt frisk och man vågar sig ut på en skidtur (det skulle bli varmgrader i natt och blåsa en del) för som sagt, naturen är helt fantastisk nu att den tar andan ur en. 
 
Sent omsider vill jag passa på att att tacka till alla som röstade fram mig till andra plats i Teamlaplands fototävlig som jag var med i i höstas. Ni anar inte hur glad jag blev :D Vinsten var en valfri produkt från deras sortiment och jag har länge kikat på en av deras serviser. Och nu blev den äntligen bli min! 
Jag vill även passa på att önska er en God Jul :) 
 
Vit Jul

Och med vit jul så menar jag inte snötäckta träd i ett vinterlandskap. Jag menar en jul helt utan alkohol. Jag läste detta på Facebook för några dagar sedan:

”Om barn ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att de har ätit för mycket pepparkaksdeg - inte för att de är oroliga för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. 1 öl till julbordet är inte farligt, men ingen ska vara full, det är ju en väldigt stor skillnad. Det viktigaste är att barnen ska ha en jul som handlar om tomten, julklappar och familjemys. Inte rädslan för raglande fulla föräldrar som smäller av och är konstiga. Om det är en självklarhet för dig att alla barn ska få en VIT JUL (en jul utan alkohol) - kopiera detta isåfall och sätt på din status”

För mig är det en absolut självklarhet att alla barn ska få en vit jul, samtidigt som jag kan bli lite lätt provocerad av just denna text. Varför, kan man ju undra. Jo, det är för att man lägger för stor vikt i att just JULEN ska vara vit. Varför inte även övriga tiden på året? Ett barn ska aldrig någonsin behöva utsättas för föräldrar som dricker sig berusade, oavsett tid på året. Julen är ju dock en tid på året då det konsumeras mer alkohol än vanligt i hemmet, så jag förstår samtidigt varför detta tas upp varje år, men jag tycker ändå inte man ska glömma bort de resterande 364 dagarna på året. Skidsemestern, solresan, barnvakten, påsken, midsommar, vardagskvällar och helger.  

Personligen tycker jag ju att alkohol inför barn ska undvikas så långt det går. Vill man ta en öl, ta en alkoholfri då. Då kan man ju fortfarande köra bil om det skulle bli så att det händer något med barnet att man kanske måste fara till sjukhuset. Varför ska det alltid innehålla alkohol? Det finns ju så mycket bra alkoholfria alternativ nu. 

Själv har jag inte druckit alkohol på 11 år (bortsett från en sommar för några år sedan då jag smuttade på en cider för att smaka om jag fortfarande tyckte det var gott. Vilket jag inte tyckte). Varför jag slutade dricka var för att jag hade/har lika roligt utan, jag mår så mycket bättre dagen efter, jag tycker inte att det är särskilt gott, jag vill ha kontroll och så känns det bara så himla onödigt att dricka något som faktiskt inte alls är bra för kroppen. 

Hur ställer du dig kring alkohol under jul? Eller kring alkohol rent allmänt?