Köksträdgården
Vi är nu i mitten av augusti. Kyliga vindar viskar om att hösten är runt knuten. Klorofyllen i trädens blad börjar sakta dra sig tillbaka för att lagras till nästa års bladverk. Nu är tiden inne för stickade koftor och raggsockar, en rykande kopp té under en mysig filt till en god bok eller en serie. Bärplockning har inte hunnits med denna säsong än, men vi har lite kvar i frysen sedan förra året. För många väntas septemberjakten. Jag är inte där än, men om något år så hoppas jag att även jag kommer att få kliva ner i mina kängor och jaktställ, få ansluta mig till byns jaktlag, få uppleva naturen på ett helt annat sätt än vad jag gör idag. Men det är då, och nu njuter jag av den tid jag lever i idag. 
 
Skördetiden är här och jag har dragit upp litervis med morötter och potatis från kökslandet. Salladen ska vi inte ens tala om. Den bokstavligt talat svämmar över. Eftersom att köksträdgården är ny för i år så ville vi inte så alldeles för mycket med tanke på att vi inte riktigt visste hur mycket som skulle få plats osv. Nu känns det som att man har ett bättre humm om vad som kan odlas och hur mycket till nästa år. Sallad kommer enbart att bli en rad och inte tre som i år. Det jag inte tänkt på är ju att det faktiskt kommer upp ny sallad ganska snabbt där man har skördat. Jag ska sätta två olika potatis, en sommar och en höst. Jag visste inte vad jag satte i år och trodde jag skulle få potatis i sommar, men det var en sen sort så det är inte för ens nu jag har kunnat skörda potatis. Morötterna blir samma lika som i år. Jag har dessuom börjat äta rödlök (jag har alltid avskytt lök så gissa min förvåning när jag helt plötsligt fick värsta cravings efter rödlök och nu äter det med glädje). Gurka ska odlas inne i matsalsfönstret. Mer tomater. Inge broccoli (sjukt mycket kålmal/kållarver i år).
Tanken var från början att jordgubbar och potatis skulle få dela land. Hälften hälften, men vi insåg att jordgubbar är dyrt och gott så vi tänkte ha jordgubbar på hela den plätten som vi grävde upp i våras/somras och odla potatis i pallkragarna istället. Vi har dock haft ett litet "problem", nämligen att Cross går och betar från kökslandet, gärna jordgubbarna, det är hans favorit (kolla in vilken suris 👇🙊). Så vi tänkte vi skulle hägna in hela odlingen, men vi har haft lite svårt att komma på med vad och hur vi ska göra. 
För lite mer än en vecka sedan så började jag ta ner lite sly som skymde för utsikten från köksfönstret. Perfekt tänkte jag och började göra en liten egen variant av gärdsgård. Jag handsågade ner all sly, yxade bort alla grenar och sågade till längder till stolparna av den grövsta biten av träden, resterande fick bli själva stängslet, och så knöt jag fast varje "pinne" med hampasnöre.
För att vara första gången så är jag sjukt nöjd och stolt över resultatet. Det gav ett väldigt mysigt, hemtrevligt och lantligt intryck. Det saknas dock några slanor än, men i övrigt så är allt klart. En grind av samma material kommer att göras, men det får bli till nästa år, så än så länge får det stå ett kompostgaller där så inte Gluffs-Gluffs tar sig in. 

Jag hoppas ni får en fin dag :) 
Rebecca Adnell

Älskar staketet! :D

Svar: Tack så mycket 😃
aerdna.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress