Hur min ”sociala-medier-fria” månad har gått

Jag satte ju som nyårsmål att lägga bort mobilen oftare och tänkte börja året med en kickstart med att ta bort mina sociala medier för en månads tid för att få in nya vanor osv. Min fria månad är nu över (jag tjuvstartade dock Facebook någon dag före månaden var slut med anledning av att jag därifrån får information rörande jobbet). 

Hur har denna månad gått? 

Första veckan blev väldigt jobbig då jag började med att åka på influensa två dagar innan nyår. När man inte orkar göra annat än att ligga i soffan så blir man ju ganska rastlös och då kan det vara skönt att kunna ligga och scrolla i mobilen, men jag hade bestämt att jag skulle vara fri från sociala medier från 1:a januari, så då ville jag hålla det oxå. Men under min sjukdomsvecka så blev det en del youtube tittande istället. 

Andra veckan, när jag var så gott som frisk och jag började jobba igen och komma in i vardagen så blev det lite jobbigare. Mest för att man hade vanan inne att kolla mobilen lite då och då. Jag kom på mig själv flera gånger med att ta upp mobilen för att kolla om det hänt något och så insåg jag lika snabbt att jag ju inte alls behöver kolla mobilen.

Tredje och fjärde veckan gick betydligt bättre och jag har bara känt att det var sjukt skönt att inte ha kollat sociala medier på ett tag. Jag har fått mer gjort på dagarna och jag har känt mig mer avslappnad. 

Den största förändringen med att ha varit borta från sociala medier är faktiskt min sömn. Jag har tidigare inte sovit så djupt, haft svårt att somna eller så har jag har vaknat flera gånger på natten. Jag har sovit oroligt helt enkelt. Men sedan andra veckan utan sociala medier så har jag sovit riktigt bra och djupt, och jag har somnat betydligt snabbare än vad jag gjorde innan. 

Vad kommer hända framöver?

Med tanke på den otroligt positiva responsen jag fått från min kropp med att ha haft en fri månad från sociala medier så kommer jag att sätta upp regler för hur jag kommer att få använda dessa medier framöver. 

  • Inget mobiltittande efter kl 20:00 (och då menar jag först och främst sociala medier)
  • Ta bort alla aviseringar från sociala medier. Jag måste alltså gå in i apparna för att se händelser = inte lika stressande att se alla händelser/aviseringar som ploppar upp hela tiden.
  • Facebook: endast måndag, onsdag och fredag mellan kl 10-20. Och då menar jag inte att jag får sitta hur länge som helst, utan jag går först och främst in för att kolla informationen i vår grupp vi har genom jobbet. (Hade det inte varit för jobbet och för någon enstaka intressant grupp man är med i så hade jag helt klart stängt ner Facebook för gott). 
  • Instagram: endast måndag, onsdag och fredag mellan kl 10-20. Här är det lite samma som ovan. Men jag ska helst inte instagramma innan jag har gjort mina sysslor så att säga. Nytta före nöje ;) 
  • Helgerna ska vara fria från sociala medier.

Varför jag väljer att sätta klocklag då jag får använda sociala medier är för att jag tidigare kunde vakna på morgonen, ta upp mobilen för att vakna till med att ligga och scrolla i (vad jag trodde var) 5-10 min och så hade det helt plötsligt gått 30-40 min utan att jag klivit upp. Även vid frukost så satt jag och scrollade i mobilen och vipps så kunde 2 timmar av dagen (från då jag vaknade) gått åt till att ha kollat sociala medier när jag istället hade kunnat lägg den tiden på vettigare saker. 

Hur se du på användandet av sociala medier? Är du själv en sån som har lätt för att fastna med pekfingret på mobilskärmen, eller är du en sån som kollar när känslan faller på och det kan gå någon dag mellan gångerna?

Ha en fin fredag och helg! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress