2 år
Tänk, att i två år har du varit Min och i två år har jag varit Din. Tiden går snabbt när man har roligt sägs det, och visst gör den det. Varje dag med Dig känns som ett äventyr, även om det bara handlar om att skotta gården tillsammans, skruva upp en hylla, sitta i soffan och läsa eller att ta en lång prommenad med hundarna. Jag har alltid lika roligt med Dig och Du förgyller mina dagar med kärlek, skratt, värme och omtanke. Du tröstar mig när jag är ledsen och Du skrattar med mig när jag är glad. Jag är så otroligt lycklig över att få ha Dig vid min sida i livet. 
 
 
När ens inredningsdröm är nära att krascha
De som känner mig veta att, elda är något som ligger mig varmt om hjärtat. Min "pyromani" har jag fått ärva från min pappa, då han är som jag, lika galen i att elda. Och med pyromani så menar jag ju inte att jag tänder eld på saker och ting utan vidare, utan jag älskar helt enkelt att elda under kontrollerade former, punk. Eld gör mig glad, varm och sådär mysig och tillfreds inombords. Jag känner mig verkligen hemma vid en eld, men jag har även väldigt stor respekt för den!
Innan jag flyttade upp hit till Arvidsjaur så hyrde jag en liten röd timmerstuga med två vedspisar som enda värmekälla (om jag inte ville betala sjuka pengar för direktverkade el!). De vedspisarna var mina ögonstenar och de blev i princip mitt liv, speciellt under vintern då jag hade 7-8 plusgrader inne på morgnarna och när jag kom hem efter jobbet om kvällarna. 
Den där ångesten när någon kompis frågade om vi skulle ses efter jobbet någon kväll, när man helst ville hem och tokelda för att elräkningen inte skulle skjuta i höjden, eller när man var tvungen att vänta en timme på att vattnet skulle bli varmt så att man skulle kunna duscha i tio minuter innan varmvattnet tog slut. Det var inte lika smickrande. Men jag hade aldrig klarat det om jag inte hade älskat att elda så mycket som jag gör. 
 
När jag och Ida köpte vårt hus så fanns det tyvärr inga eldningsmöjligheter i huset. Innan de borrade för bergvärme så eldades det i vedpannan som står nere i källaren, men den är urkopplad sedan länge. Men vi satt iaf hemma och tittade på mäklarbilderna och funderade och planerade med att kunna installera en vedspis i köket. Murstocken ligger som vägg i vägg med köket och vi fick då en perfekt plats för att kunna ha en vedspis. Sen har jag planerat och tittat runt överallt för att få inspiration till hur jag vill ha det. Våren 2018 hade vi som tidigast planerat att börja med spisbygget. Förra helgen satt jag och gjorde en "teckningsprototyp" på hur jag vill att det ska se ut och jag kan verkligen se det färdiga resultatet så klart inne i mitt huvud. 
Igår på jobbet när jag pratade med en kollega så kom vi in på just vedspisar och då säger min kollega att han läste i helgen om att det ska bli förbjudet att elda i vedspisar. Jag kände hur allt bara svartnade inne i mig och jag ville typ bara gråta. Jag blev riktigt nere och ledsen över att en så stor dröm och stora planer bara gick i bitar. Ingen vedspis? Stressen som byggdes upp i mig var inte rolig. När jag kom hem så berättade jag för Ida om den nya lagen som hon också hade hört men glömt att säga till mig. 
 
Hur kan man förbjuda något sådant när det finns så sjukt mycket annat hälsofarligt som tobaksanvändningen till exempel? Hur många personer om året dödar inte cigarettrökning liksom? Det är inte bara dåligt för den som använder, utan även för din omgivning. Det är dessutom inte bara skadligt för kroppen, all nedskräpning av fimpar som man hittar i naturen och på datorna överallt som barn och djur får i sig. Jag tror det är fler som far illa av cigarettrökning än av eldning i vedspisar. Men tobak är ju lite som alkohol, det är socialt accepterat. Det skulle aldrig bli accepterat och lagligt om det hade kommit idag. 
 
Men jag bestämde mig iaf för att lägga min depp åt sidan tills jag hade ringt och pratat med den lokala braskaminsförsäljaren. Jag fick dessutom fint pepp och stöd från min lillasyster på snapchat igår kväll <3 
Efter frukost och lite städning så vågade jag ta telefonen för att ringa och höra hur det hela låg till med den nya lagen. Kommer vi kunna installera en vedspis i köket som vi vill? Det svaret jag fick när jag ringde var en stoooor sten som lättade från mitt hjärta. Vi kommer kunna köpa en vedspis! :D Lagen gäller alla gamla vedspisar och installerar man en ny så måste det vara någon sån där tjossanbjossandeklaration på den. LYCKA! 
 
I början stod jag i valet och kvalet vad för typ av vedspis jag ville ha. Att kunna se elden är ju helt magiskt, det var något jag saknade när jag bodde i stugan, att kunna få se den sprakande elden i spisen. Fördelen med vedspis är ju att om strömmen går så kan man fortfarande laga mat och få värme samtidigt. Jag började fundera och tänka att, kanske man skulle kunna specialbeställa en vedspis med glaslucka? Men så googlade jag lite bilder, och vad hittar jag inte, om inte en vedpsis med just glaslucka, som dessutom går att få tag på här i Arvidsjaur. 
Så nu ska vi bara vänta på att snön ska försvinna så att vi kan påbörja vårat vedspisprojekt. Jag är så taggad!
Jag hoppas ni får en fin eftermiddag/kväll :)
Syjunta
Dimma och minus 17 grader är dagens väder. Vad passade inte bättre att då sy sig ett par gardiner i hobbyrummet?! Har ganska länge känt att jag velat sy och den här veckan har varit extrem. Jag har varit full av energi och jag har velat göra typ ALLT. Kreativiteten i huvudet har flödat! I onsdags innan jobbet så gick jag in på Änglafröjd tygaffär och kollade på lite tyger. Bland annat till ett syprojekt som jag har haft i tankarna ett tag, och så gardiner till hobbyrummet. I går efter jobbet så smet jag in och köpte tyget till hobbyrummet så att jag skulle ha något att pyssla med nu i helgen. 
Meningen var att jag skulle vänta ett litet tag, men jag kunde bara inte hålla mig, och gardintyget jag hittade var såå fint att jag var rädd att det inte skulle finnas kvar när jag väl skulle ha det, och då hade besvikelsen varit stor, haha!
Timmarna bakom en symaskin går väl typ att räkna på en hand efter det att man gick ut högstadiet, så jag ville verkligen börja med något lätt, och en gardinkappa kändes som en lagom start. 
Jag satte igång datorn och drog igång spotify med fantasy-och filmmusik. Favoritlåten just nu är Outlander - The Skye Boat SongHar ni varken sett serien eller hört låten så är det ett måste. Den är SÅ bra! 
Trädde symaskinen och började sicksacka de kanter som skulle sicksackas. Äntligen fick jag sy, haha!
Jag är evigt tacksam för att jag fick en symaskin i studentpresent av farmor och farfar, för hur ofta går man och köper en symaskin bara sådär? 
Det var så himla mysigt att sitta där på golvet och lyssna på musik och nåla och mäta. Jag älskar verkligen min lilla syhörna och bordet som vi köpte för 100 kr är perfekt! Det enda som saknas där är en ordentlig lampa så att man ska kunna se vad man håller på med. 
Jag hoppas ni får en fin helg!