Dagens EKO - No ´poo
Ingen skit, det är precis vad jag använde mig av när jag tvättade håret i lördags. Och med skit så menas alltså; silikoner, alkohol, parabener, sulfater och mineraloljor. Jag använde mig helt enkelt av bikarbonat, vitvinsvinäger (egentligen är det äppelcidervinäger man ska ha, men det går lika bra med vitvin) och vatten. Innan jag provade mig av No ´poo-metoden så använde jag mig redan av bra naturliga schampon utan skit (dock inte balsam, då det är svårt att göra bra naturliga balsam), men jag kände att det skulle vara roligt att prova på No ´poo-metoden och jag lär ju säga att jag är glatt överraskad. Trodde inte att det skulle fungera och att håret skulle bli skit ;) 
 
"Kul att gå omkring och lukta vinäger"!
   Faktum är att det endast luktar (en väldigt svag doft!) av vinäger när håret blir fuktigt/blött, annars luktar det faktiskt ingenting. Om man vill så kan man droppa i några droppar med eteriska oljor i eftersköljet (var väldigt noga med att det är just eteriska oljor!) för att få håret att lukta gott när det har torkat.
 
Såhär gjorde jag:
   Schampo: 2 msk bikarbonat och 1 dl vatten blandade jag i en tom balsamflaska
   Efterskölj: 0,5 dl vitvinsvinäger och 5 dl vatten i en tom tvålflaska (jag hade 2,5 dl vatten så min efterskölj blev lite starkare än vad det ska vara, men det var inga problem, det luktar lite mer vinäger bara ;)).
 
Jag blötte ner håret riktigt ordeltligt, sen skakade jag om flaskan med bikarbonat och vatten så att det skulle blandas, sen fördelade jag det i hårbotten. Jag tyckte det var enklare att vända huvudet uppochner när det skulle i i bakhuvudet. När flaskan var tömd så masserade jag hårbotten jättenoga och längre än vanligt! Lät det sitta i någon minut, sen sköljde jag ur håret väldigt noggrant. Sen var det bara att ha i efterskölj, och jag gjorde på samma sätt som när jag "applicerade" schampot. Eftersköljet ska däremot inte tvättas ur, men eftersom att jag hade blandat min efterskölj med så lite vatten så sköljde jag igenom håret endå. Har man torr och irriterande hårbotten så rekommenderar jag att skölja ur schampot med kallt/svalt vatten.
Efter att ha handdukstorkat håret så hade jag i lite hårolja i topparna (tyvärr "poo-olja", men jag ska prova med kokosolja nästa gång). Håret kändes mer fluffigt, renare och lenare än vad det har gjort med andra shampon och balsam. Nu, två dagar senare känns håret fortfarande bra och min hårbotten känns inte lika irriterande som den gjorde förut efter två dagar. Jag är sjukt nöjd med denna metod och jag kommer absolut att fortsätta, men jag tänkte att jag skulle prova med äppelcidervinäger nästa gång :)
(det är inte bikarbonat från 2010 som ligger i burken, utan den är påfylld med nytt ;))