Vit Jul

Och med vit jul så menar jag inte snötäckta träd i ett vinterlandskap. Jag menar en jul helt utan alkohol. Jag läste detta på Facebook för några dagar sedan:

”Om barn ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att de har ätit för mycket pepparkaksdeg - inte för att de är oroliga för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. 1 öl till julbordet är inte farligt, men ingen ska vara full, det är ju en väldigt stor skillnad. Det viktigaste är att barnen ska ha en jul som handlar om tomten, julklappar och familjemys. Inte rädslan för raglande fulla föräldrar som smäller av och är konstiga. Om det är en självklarhet för dig att alla barn ska få en VIT JUL (en jul utan alkohol) - kopiera detta isåfall och sätt på din status”

För mig är det en absolut självklarhet att alla barn ska få en vit jul, samtidigt som jag kan bli lite lätt provocerad av just denna text. Varför, kan man ju undra. Jo, det är för att man lägger för stor vikt i att just JULEN ska vara vit. Varför inte även övriga tiden på året? Ett barn ska aldrig någonsin behöva utsättas för föräldrar som dricker sig berusade, oavsett tid på året. Julen är ju dock en tid på året då det konsumeras mer alkohol än vanligt i hemmet, så jag förstår samtidigt varför detta tas upp varje år, men jag tycker ändå inte man ska glömma bort de resterande 364 dagarna på året. Skidsemestern, solresan, barnvakten, påsken, midsommar, vardagskvällar och helger.  

Personligen tycker jag ju att alkohol inför barn ska undvikas så långt det går. Vill man ta en öl, ta en alkoholfri då. Då kan man ju fortfarande köra bil om det skulle bli så att det händer något med barnet att man kanske måste fara till sjukhuset. Varför ska det alltid innehålla alkohol? Det finns ju så mycket bra alkoholfria alternativ nu. 

Själv har jag inte druckit alkohol på 11 år (bortsett från en sommar för några år sedan då jag smuttade på en cider för att smaka om jag fortfarande tyckte det var gott. Vilket jag inte tyckte). Varför jag slutade dricka var för att jag hade/har lika roligt utan, jag mår så mycket bättre dagen efter, jag tycker inte att det är särskilt gott, jag vill ha kontroll och så känns det bara så himla onödigt att dricka något som faktiskt inte alls är bra för kroppen. 

Hur ställer du dig kring alkohol under jul? Eller kring alkohol rent allmänt? 

 
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Jag dricker inte jättemycket alkohol. Jag kan ta något glas vin eller öl till mat när det är något speciellt. Men jag tycker inte så mycket om drinkar och jag tycker inte alls om shots och annat med högre alkoholhalt.

Rebecca Adnell

Älskar bilden!

Svar: Tack snälla du 😊
Andrea

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress