Jokkmokks Marknad
Vi klev upp klockan sex igår morse för att för att fara iväg till Jokkmokk för att gå på Jokkmokks Marknad - första besöket för min del. När man har bott ca 90 mil ifrån den så är det inte så att man bara ha kunnat åka över dagen för att gå på den, hehe. Kameran var såklart med. Vi klarade oss från rysskylan med en temperatur på 6 minusgrader. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över det, men det positiva med det är att bilen inte tar stryk av att bli körd i 30 minus, oddsen för att bilen ska starta vid hemfärd är betydligt högre vid 6 minus än vid 30. Man kan njuta betydligt mer av marknaden när man inte behöver känna att man är rädd för att frysa fast vi varje stånd man stannar vid. Men trots 6 minus så var vi ändå för lite klädd, vilka ammatörer, haha! Fast egentligen hade vi bara behövt bättre skor (vi velade fram och tillbaka om vi skulle ta powerbootsen eller inte innan vi for).
Så, att tänka på tills nästa år - bättre skor! 
 
 
Det är verkligen helt fantastiskt vilka duktiga hantverkare samerna är. Ingenting är det andra likt och det syns verkligen vilket jobb och kärlek som har lagts ner på varje litet stygn eller detalj i det dom har slöjdat, vare sig det handlar om en liten knapp eller skoband till en hel kolt. Och allt ska tas till vara på, ingenting ska slängas.
 
 
 
 
Jag undrar hur många företag det finns där ute som har denna typen av tänk när det gäller produktionen av kläder, möbler, teknikprylar, matvaror osv. Det ska gärna produceras i inte alltför bra kvalitet, just för att det ska slängas när det är förbrukat inom bara något år för att sedan köpas nytt. Biprodukten till en vara som blir över tas inte tillvara utan slängs bara och hamnar tillslut i naturen på ett eller annat sätt. 
 
 
 
Jag försöker att inte konsumera allt för mycket och jag försöker och vill verkligen mycket hellre stötta och gynna de mindre företagen (egenföretagen och de lokala). Man kan inte göra allt, men man kan göra någonting. 
 
 
Fler bilder från Jokkmokks Marknad kommer, och jag ska dessutom försöka få ihop en liten film från renracet som jag filmade lite från :)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress