Shopping

Shoppa är väl något vi flesta människor har en stor passion av att göra. Jag älskar att shoppa och skulle hur lätt som helst kunna sprätta en bra slant på en massa kläder och prylar. Dock inte till den grad att jag inte har råd att betala räkningar och mat. Så långt skulle jag inte gå. Nej, mera en human nivå av shopping (vars man nu drar den nivån någonstans?) Men med tiden så växer man ju upp och de senaste 5 åren så har jag faktiskt dragit ner rejält på shoppandet och har börjat tänka annorlunda. Ska jag shoppa så ska jag shoppa genomtänkt, bra kvalitet och med så liten miljöpåverkan som möjligt. När jag flyttade in i min stuga som jag hyrde när jag bodde nere i Gävle så ville jag verkligen handla annorlunda. Jag började gå mer och mer i secondhand affärer. 

Vad jag älskar med just secondhand är att man kan hitta väldigt mycket unika saker där till ett bra pris. Inget tråkigt Ikea-hem här inte! Det är lite som att kläderna och möbler/inredningsprylarna får en helt annan själ. Det bär på en historia, vilket jag tycker är så himla fint. 

Nu senast så hämtade jag ut en kofta som jag vunnit på tradera i förra veckan. Jag gjorde någon glad genom att ha budet och vunnit koftan så att den personen fick in pengar som hen kanske ska spara till något speciellt. Jag vann en unik kofta som så många andra kanske inte har (inget H&M, Gina plagg som var och varannan människa har), jag sparar dessutom 95% av tillverkningen av kläder genom att köpa begagnat. Hur coolt är inte det?! 

Jag tänkte jag skulle visa några av mina andrahands fynd som jag gjort genom åren. Vissa saker har jag fått, andra har jag köpt.

Detta är koftan som jag vann via Tradera. Älsk på den!
Här har jag en väldigt vacker kameraskydd/väska, eller vad man ska kalla det. Jag har länge velat ha en bälgkamera som en inredningsdetalj men har aldrig riktigt hittat något. Så gick jag in på tradera och sökte på just bälgkamera. Då hittade jag en som sålde fem kameror i samma annons, två bälgkameror. Sen tre av någon annan variant varav denna är en av de tre andra "varianterna", haha! Ingen av dessa är fungerande, utan de är endast som prydnad, eller som i detta fall: rekvisita ;) 
Byrån och älghuvudet är två andra saker jag hittat på secondhand/loppis. Meningen från början var att jag skulle måla byrån vit, men när jag ställde in den i vardagsrummet så kännde jag direkt att den ska minsann få vara som den är. Älghuvudet ville jag brunbetsa hornen på och måla kraniet vit, men jag tyckte det var så sharmigt med mossan/laven som har växt på den att den fick vara som den är. Någon gång ska det upp en älgkrona på väggen som jag själv har fällt, men det är ett bra tag bort då jag inte har tagit jägarexamen än. 
Spegeln har jag gjort själv. Jag hittade skåpluckan och byrån på Prio1 i Gävle. När jag såg skåpluckan så kände jag att jag bara måste ha den, men visste inte riktigt till vad och vars. Så jag gick runt lite i butiken och tänkte, och så kom jag ju på det. Så jag mätte insidan av ramen och for till ett glasmästeri med måtten, och några dagar senare så hämtade jag ut spegeln och limmade fast den. 
Kockum är något jag verkligen älskar och får typ inte nog av. Tyvärr är det ganska dyrt även som andrahandsvärde, men har man tur så kan man fynda till bra pris, vilket jag gjorde med dessa. Den där klappbrädan som man använder till att klappa tvätt med är ju bara så underbar. Jag undrar hur många kjolar och förkläden den har klappat? 
Detta skåp stod nere i matkällaren när jag och Ida flyttade in i huset. Jag slipade upp den då tanken var att den skulle målas om. Men ju mer jag slipade bort det översta laget med färg, desto finare blev den, och nu vill jag aldrig i livet måla över alla dessa vackra lager med färg som jag har slipat fram. Den där stora "tunnan" hittade Ida på vinden. Om sanningen ska fram så missade jag den helt när jag kikade upp där, jag fick nämligen syn på ett gigantiskt getingbo och typ flög ner därifrån. Sen när Ida gick upp för att titta så låg den där, mitt framför ögonen, hahaha!
Fiolen är min gamelfarfars och är helt klart favorit nr 1 av alla secondhandprylar jag har. Det stod en suuuperfin fiolfikus på golvet nedanför fiolen (hur passande liksom? ;)), men den blev dålig och gick tyvärr bort för någon vecka sedan. Rest in peace.  
Lådorna fick jag ta från en tidigare arbetsplats då butiken jag jobbade i gick i konkurs. Strykgärnet kommer jag inte ihåg vars jag fått/köpt det ifrån, men det kan vara så att jag fick den av en granne tillsammans med ostlådan bredvid trollet (notera att det står 1776 på ostlådan). Bällingskorna hittade jag på Erikshjälpen i Gävle för 75 kr (!). Helt sjukt, när man nu vet att ett par begagnade såna går på minst 1500 kr! Blomman i ramen hittade jag på en skogsväg när jag bodde i Gävle, den tog jag hem och pressade och satte sedan in i ramen. 
Stolen lämnade gamla ägarna av vårat hus kvar. Skolplanschen fick jag av syster <3 Tänk alla de barn som har studerat denna plasch och har fått lära sig hur en grankotte är uppbyggd. Fantastiskt!
Renhornsstaken har jag gjort själv. Jag hittade en jätte fin grånad planka i somras efter att jag och Ida varit ner till sjön och badat (det var dock bara jag som var modig nog att ta mig ett dopp. Värt att notera ;)) Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den så den har legat på en hylla nere i källaren i några månader tills jag kom på det. Jag gjorde även två till som jag gav i julklapp till både mina och Idas föräldrar.  
 
Jag har insett att jag är mera av en secondhandbrud än en massproduktionsbrud. Även om jag inte vet historian bakom varje möbel eller pryl som jag köper så vill jag att den ska ha en historia som sträcker sig längre än från fabriken till affären.
Jag menar inte att jag inte tycker att det är fult med nyproducerade saker, det finns mycket fint där med och nog finns det alltid en Ikeapryl i varje svenskt hem, men det saknar själ.    
Rebecca Adnell

Koftan ser så mysig ut!

Svar: Den är supermysig. Och VARM! 😥😅
aerdna.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress