Köksträdgården börjar ta form
Äntligen har all snö från den gågna vintern försvunnit från gården. Träden har fått sina ljusgröna blad som nu lyser upp i solens sken och nu kan utearbetet börja. Faktisk så började jag redan i förra helgen med att mäta upp vars trädgårdslandet ska vara. Det känns riktigt skönt att få börja med trädgården nu efter en lång och kall vinter.
Jag tog fyra pinnar och en rulle med snöre till hjälp när jag mätade upp trädgårdslandet. Man får liksom lite rakare kanter om man har ett snöre att följa vid uppgrävningen av gräsmattan. Jag visste redan på ett ungefär hur långt in på gräsmattan som jag ville ha själva trädgårdslandet. Det ska nämligen upp ett litet staket runt om hela köksträdgården då vi har en hund som gärna går och mummsar där när ingen ser (är det inte renar så är det Cross, haha!), så jag ville inte ha det för nära kanterna.
I helgen fick jag äntligen hjälp av Ida, då hon förra helgen låg däckad i soffan med förkylning. Så denna helg har vi kämpat på med grävning och målning av pallkragar i falu rödfärg (den tidlösa färgen). Jag älskar falu rödfärg, på hus, bodar, ladugårdar, dass, skjul, spaljéer, ja allt! Vårat hus är målat med röd slamfärg (tyvärr inte falu röd, utan det är en kopia och kommer att vid ommålning målas med orginalet), så jag ville att köksträdgården ska gå i samma stil.  
Då det blev en lite oväntad utgift i förra veckan (dyrare än vi trodde) så kommer vi att vänta med att köpa jord till trädgårdslandet och kommer enbart att fixa pallkragarna i år. Men vi kommer att gräva upp allt gräs och köra med en jordfräs så allt är klart tills nästa år, så behöver vi bara köpa jorden då :)
 
Efter att ha målat pallkragarna så ställde vi upp dom där de ska stå (pallkragen uppe till höger var dock fuktig fortfarande så jag fick vänta med att måla den). Jag ställde pallkragarna med 50 cm mellanrum.  
Sen klippte vi några remsor med markduk som vi häftade fast mellan pallkragarna (så att inge gräs/ogräs ska växa upp mellan dom då det är ganska tight och svåråtkomligt att rensa där) och så mätte vi ny markduk som vi la i botten på pallkragarna och häftaste fast på den översta pallkragen (så att inge ogräs ska kunna växa ut i springan mellan övre och undre pallkrage). Sen fyllde vi med lite större sten och sedan grus och sand för att det inte skulle gå åt så otroligt mycket jord. Vi tog stenar som byggde max en pallkrage på höjden. 
(Cross checkar så att vi gör ett bra jobb...eller något åt det hållet, hahaha!)
Sen klippte vi till ytteligare en markduk och la den över stenarna och gruset och häftade fast den i samma höjd som den första markduken. 
Vaddå obrydd hund! "Du får minsann klippa runt, för jag tänker INTE flytta på mig!" 😂 
 
När den sista markduken är på plats så är det bara att börja fylla på med jord. Djupet på jorden blir alltså ungefär en pallkrage djup. 
Sen är det bara att börja plantera. Det ska bli spännande att se om det börjar växa något :)
Jag älskar verkligen att bo i hus med Ida. Vi är ett jäkla bra team. Ingen stress, alltid hjälpsamma mot varandra och vi har riktigt ROLIGT ihop. Bästa teamkompisen, sambo och flickvän man kan ha 💕